14 år gammel deltok han i 1956 på Tall Ships Races fra Torbay til Lisboa
Spisingen var nokså primitiv da

14 år gammel deltok han i 1956 på Tall Ships Races fra Torbay til Lisboa

Bare 14 år gammel deltok Lars A.P. Urholt i Tall Ships Races. Det var nok en erfaring som har satt sine spor i hans minne. Les hva han skriver om dette nedenfor.

Hjemtur fra Biscaya

"Jeg var i 1956 14 år gammel og elev om bord i det førsteTall Ship Race fra Torbay i England til Lisboa. Sørlandet ble nr 2 i klassen for de store skipene. Vinneren av seilasen «Moyana» fra England sank på veien tilbake til England. Vi var i den samme stormen som kom brått på oss i den engelske kanal. Jeg var selv oppe på merseråa og berget seil i stormen. Siden vi ikke hadde radar og det var dårlig sikt, bestemte skipperen seg for å følge et tankskip gjennom kanalen. Men vi seilte fra dem uten et eneste seil oppe, ca 13 knops fart. Da vi kom ut avkanalen stoppet stormen like fort som den hadde kommet. Det ble blikk stille. Siden det ikke var propell og motor på skuta den gangen, brukte vi mer enn tyvedøgn på returen fra Lisboa til Kristiansand. Det ble arrangert velkomstmiddag på Christiansholm festning. For å nå dit i tide ble en livbåt med motor satt ut. Den dro oss den siste biten. Så ankomst for fulle seil i fullt driv ble ikke mulig. En annen ting vi ikke hadde den gangen var senger. Nei, vi hadde hengekøyer. Det var helt supert når det var litt opprørt sjø, for i dem hang vi jo nesten rolig hele tiden.

I 2006 ble jeg som veteran invitert til starten av det femtiende race som gikk mellom de samme byene. Der var jeg ombord i startskipet hvor vi fikk hilse på hertugen av Edinburgh, dronning Elizabeth's gemal. Sammen med meg fra Norge var en skoleskipselev som het Bryn. Fornavnet husker jeg ikke. Han ble etterhvert første skipper på SS Norway, tidligere SS France. (Selv ble jeg skipper på en 22 fot Winrace.) Jeg har en karriere i forsvaret og ikke på sjøen."

ANDRE ARTIKLER I DENNE SERIEN:

No items found.

Flere nyhetssaker