Møt Skoleskipsgutten Ansgar Thorkildsen (1923-1998)
Ansgar Thorkildsen ved roret på skoleskipet Sørlandet

Møt Skoleskipsgutten Ansgar Thorkildsen (1923-1998)

Glenn og Bonnie Thorkildsen kontaktet oss for noen uker siden via Facebook. De ville gjerne dele bilder og fortelle om deres far og svigerfar som de trodde seilte som skolskipsgutt på Sørlandet i 1937. Vi fikk en rekke bilder og vite litt om hva han hadde gjort frem til han ble kalt til militærtjeneste da 2. verdenskrig brøt ut. Her er historien.

Bilde av Ansgar Thorkildsen ved roret På skileskipet Sørlandet
Ansgar Thorkildsen ved roret på Sørlandet

Det var Bonnie ved tastaturet. De bor i Arizona, USA. Hun var ivrig og sendte mange bilder. Hennes svigerfar Ansgar Thorkildsen var født i 1923 og var bare en ung gutt da han forlot Lista. Han møtte ikke familien igjen før etter andre verdenskrig og så sent som i 1947.

Historien slik Bonnie og Glenn kjenner den er at Ansgar dro på sjøen som 14-åring. Broren Arne var bare 2 år da han dro. Men han husket at Ansgar hadde fortalt at de kledde av seg og badet på dekket av Sørlandet. Han seilte på flere skip under krigen og var skytter på et eskorte skip eller del av en konvoy. Han ble torpedert og hadde ikke snakket mye om krigen bare menneskene.

Etter krigen seilte han til steder som Skottland/England, jamaica, Cuba, Chile, Argentina, og USA. Bonnie hadde funnet opptegninger av flere av skipene. En tabell i bildegalleriet viser en oversikt over noen av hans reiser.

Familien forlot Norge og Ansgar traff dem i New York i 1947. Han seilet med SS Romulus og immigrerte til USA da han ankom San Pedro i California et år senere. Familien flyttet til Seattle, og han ble der resten av livet. Han elsket sjøen og fisket i Puget Sound. Senere jobbet han på større fiskefartøy og hermetikkfabrikker i Alaska.

Bilde av en side i dengamle boka med oversikt over alle skoleskipsguttene helt fra 1927.
Den gamle oversikten fra 1927

Den gamle boka fra 1927 bekrefter

Ansgar mønstret på skoleskipet Sørlandet i 1939,

viste det seg da vi sjekket med den gamle oversikten over skoleskipsgutter fra 1927. Vi fant ham som søker nummer 89. Han hadde søkt seg til skoleskipet Sørlandets 13de sommertokt i 1939. Der står det at han het Anskar Thorkildsen og var fra Farsund - nærmere bestemt Brekne på Lista. Han hadde betalt 300 kroner og ble skoleskipsgutt eller elev nummer 7 - født 18. september 1923. Karakterene hans er også notert i oversikten.

Bonnie fant en rekke bilde av Ansgar og hans venner i et gammelt album. Både hun og hennes mann - sønn av Ansgar - ønsket å dele bildene slik at alle kan se dem. De har gitt oss lov til å dele dem her og andre steder.

No items found.

Flere nyhetssaker